Trimma själv

Trimning av airedaleterrier: När man strippat av gammal död päls, kan man börja med finsnickeriet.
Bilden visar hur i slutskedet pälsen ska variera i längd: L=mycket långt, H=Halvlångt, K=kort, MK=mycket kort.

Airedaleterriern är en så kallad trimras, med detta menas att den fäller ytterst lite eller ingenting alls. Pälsen tar man istället bort vid de tillfällen då man trimmar hunden.

Den vardagliga pälsvården sköter man med en stålkam. Hunden ska stå på ett stadigt bord när den kammas, dels för att det är lättare att komma åt överallt, dels för att den ska tränas för att kunna trimmas. Du bör kamma igenom hunden riktigt en gång i veckan och då kan du också passa på att klippa klorna.

Du bör trimma hunden ungefär tre gånger per år. Du kan antingen välja att lämna iväg din hund till en professionell trimmare eller lära dig själv på en av AiredaleTerrierGillets kurser. Var och när dessa kurser arrangeras kan du se här på hemsidan (Aktiviteter) eller i rasklubbens tidning AiredaleTerriern. På trimsidan hittar du också adresser och telefonnummer till de som kan trimma din hund åt dig.

Vid trimning avlägsnar man all gammal död päls och tack vare det fäller inte hunden. Men det är viktigt att man trimmar hunden och inte klipper eller skär av pälsen, gör man det förlorar pälsen sin förmåga att skydda hunden mot väta, kyla och smuts. Här kommer några tips:

  1. Kamma hunden ordentligt. Börja sedan trimma på rygg och sidor.
  2. Fortsätt med översidan av halsen och skuldrorna. Skulderhåret ska när det hela är klart vara kortare än kroppspälsen.
  3. Trimma svansen runt om, kortast på “baksidan”. Gör ”akterspegeln” (innanför virvlarna) riktigt kort. Forma bakben och fötter.
  4. Forma frambenen, gör “kattfötter”.
  5. Trimma undersidan av halsen mycket kort.

Huvudet: trimma pannan, extrakort på kinderna och öronen. Forma skägg och ögonbryn. Huvudets profil ska likna en tegelsten. Även framifrån sett eftersträvar man tegelstensformen.

Du kan också titta i trimguiden för airedaleterrier som Karin Marjamaa sammanställt. Ladda ner den här.

 

Välkommen till AiredaleTerrierGillet

Läs våra broschyrer

Här kan du ladda ner våra informationsbroschyrer om airedaleterrier, läsa dem och om du vill, skriva ut dem.

Beteende


Läs mer under länken här.